Care sunt cantităţile de vitamina C consumate în condiţii normale?

10/11/2017 - scris de Simion Baltes - share pe Share on Facebook Share on Twitter Share on Likedin Share on Google Plus

Ştim din copilarie faptul că vitamina C se află în lămâi, mere şi portocale. Între timp, au apărut pe această listă şi alte fructe precum cătina, fructele de pădure, pepenii sau grapefruit-ul. Coaja acestuia din urmă conţine bioflavonoizi care ajută la absorbţia vitaminei C în organism.

Alimentele cu cel mai ridicat nivel de acid ascorbic sunt varza, conopida, arpagicul, guliile, muştarul verde, sfecla albă, papaya, spanacul, cresonul, broccoli, varza de Bruxelles, agrişele negre, varza verde creaţă, guavele, hreanul, frunzele de gulie, pătrunjelul şi ardeiul gras.

Dacă alimentele şi fructele mai sus menționate sunt uşor de găsit în România, există câteva surse exotice care conţin cea mai mare cantitate de vitamina C. De exemplu, prunele de Kakadu din Australia sunt o mină de aur din punct de vedere al cantităţii de vitamina C pe care o conţin (1,000-5,300 mg per 100 g). Pe listă urmează apoi Camu Camu, un arbust de 3-5 m înălţime ce creşte în Amazon şi face nişte fructe roşii-purpurii, şi cireşele de Barbados amintite anterior cu 1,677 mg per 100 g.